De 8 stappen van Ruud

Met het 8 stappenplan van Ruud Wijlens lopen we stap voor stap door uw nieuwe droomtuin. Van wens naar tuinontwerp, van bestratingsplan naar sfeervolle verlichting. Met het 8 stappenplan van Ruud Wijlens komt uw droomtuin tot leven.

Stap 1
Het inventariseren van uw wens

Een goed tuinontwerp begint echter met luisteren. De hovenier luistert naar uw tuinwensen. De vraag is namelijk: wat voor soort tuin wilt u aanleggen? Wilt u een landschappelijke tuin, een monumentale tuin of juist een stadstuin of vijvertuin? Wanneer u een tuin laat ontwerpen door Hoveniersbedrijf Ruud Wijlens dan staan uw tuinwensen centraal.

  • Hebt u veel tijd om te tuinieren?
  • Wat voor soort grond zit er in uw tuin?
  • Hoe is de ligging van de tuin?
  • Wat voor tuinverlichting past bij uw tuin?
  • Wat voor tuinterras wilt u?
  • Welke erfafscheiding past bij uw woning?
  • Wilt u hoogteverschillen in de tuin?
  • Hoe is uw gezinssamenstelling?
  • Nieuwbouw of bestaande woning?

Stap 2
Het maken van een vlekkenplan

Een tuinvlekkenplan is een weergave van de verschillende ruimte vragende functies, de looplijnen en de gewenste en de ongewenste zichtlijnen. Vlekkenplannen zijn opgebouwd uit vormen zoals cirkels, ovalen en rechthoeken en Met steekwoorden wordt in het tuinvlekkenplan wat met de aangegeven vlekken wordt bedoeld. In het tuinvlekkenplan wordt nog niet gekeken naar de vormgeving of exacte grootte van de afzonderlijke vlekken.

vlekkenplan

Stap 3
Het maken van het tuinontwerp

Wij gaan net zolang met uw ideeën puzzelen totdat al uw wensen een mooie plek hebben gekregen in het tuinontwerp. Er wordt gekeken naar de indeling van de tuin, de stijl, welke materialen daarbij horen en wat dit alles bij elkaar voor kostenplaatje gaat opleveren.

Door het juiste tuin ontwerp te creëren, zullen wij dit evt meerdere keren met u doornemen om tot een geweldig eindresultaat te komen

Tuinontwerp

Stap 4
Het kiezen van de bestrating

De juiste sierbestrating kan uw tuin een enorme uitstraling geven.Belangrijk in het tuinontwerp is de plek van de bestrating. Daarbij wordt rekening gehouden in het totale tuinontwerp. Het moet namelijk passen bij het ontwerp van de erfafscheiding, het ontwerp van het gazon en het beplantingsplan.

Sierbestrating

Stap 5
Opbergen en overkappen

Een overkapping in de tuin kan een goede keuze zijn, u kunt dan namelijk wanneer het regent toch buiten zitten. U kunt denken aan een terrasoverkapping, maar ook aan een tuinoverkapping. Het ligt er maar net aan waar dat u graag wilt zitten. Misschien wilt u bij uw tuinhuis graag een overkapping maken, zodat u daar droog kunt klussen en toch buiten kunt zijn. Ook voor het opbergen van bijvoorbeeld haardhout, tuingereedschap of fietsen kan hoveniersbedrijfs Ruud Wijlens u adviseren over de verschillende mogelijkheden.

Stap 6
Hoe zit het met erfafscheidingen

Een erfafscheiding is zo alledaags, dat het meer gezien wordt als een “nuttige noodzakelijkheid”. Als we de omheining van de tuin, of een deel daarvan, alleen maar als nuttig zien, dan wordt de bijdrage van de erfafscheiding aan de totale aanblik van een tuin erg onderschat. Een omheining kan wel degelijk een grote rol spelen in het totale ontwerp van een tuin. Kortom naast praktisch, het afschermen van het eigen grondgebied, kan een erfafscheiding ook een heel decoratieve functie hebben. U kunt bijvoorbeeld werken met een erfafscheiding van hout, beton, natuurlijk materiaal, schanskorven, coniferen of Hedera.

Erfafscheiding

Stap 7
Het maken van het verlichtingsplan

Als het donker is, zorgt tuinverlichting voor goed zicht, veiligheid en sfeer. Kleine spots in de grond verlichten uw tuinpad. Een tactisch opgestelde tuinlamp kan een waterpartij of bijzondere boom prachtig uitlichten. In het tuinverlichtingsplan brengen we overzichtelijk in kaart welke verlichting op welke plaats komt. Lampen hebben verschillende functies in de tuin. Ze zorgen voor goed zicht op de looppaden, geven sfeer en diepte in uw tuin en dragen bij aan de beveiliging van uw woning.

Tuinverlichting

Stap 8
Het kiezen van de beplanting

Het meest onderschatte aspect van een tuinaanleg is het indelen van de beplanting. Het tuinontwerp valt of staat met een gedegen beplanting die de identiteit van het tuinontwerp versterkt. Hoveniersbedrijf Ruud Wijlens realiseert een beplantingsplan passend bij het tuinontwerp en uw wensen. U kunt u altijd de juiste kwaliteit beplanting verwachten. Samen met u kijken we naar de kleur van de beplanting, eventueel de mogelijkheden voor fruitbomen, de nieuwe trends en welke kleurpatronen er te maken zijn.

Beplantingsplan

Afspraak met Ruud?

Bel voor een vrijblijvende afspraak met:

Wilt u dat Ruud contact met u opneemt over het 8 stappenplan?

Vult u dan onderstaand formulier in en Ruud belt u terug om te mogelijkheden voor uw droomtuin met u te bespreken.